کارتر چیست ؟
کارتر که در زبان عامیانه و امروزی به کارتل معروف است ، به نوعی محفظه روغن موتور به حساب می آید . این قطعه که به شکل یک کاسه یا لگن بزرگ در زیر بدنه موتور و یا بلوک سیلندر پیچ می شود ، روغن سیستم روانکاری را در خود جای داده است و مانع از هدررفت آن شده است . به این ترتیب کارتر را می توان به نحوی محفظه روغن موتور هم دانست . به همین دلیل به این قطعه روغن دان موتور هم گاهی ممکن است گفته شود . این محفظه که به نوعی بزرگترین محفظه درون موتور نیز به حساب می آید ، به وسیله واشرهایی از جنس چوب پنبه به بلوک سیلندر متصل می شود . وظایف کارتر را می توان به این صورت شرح داد :
– محافظت از میل لنگ و شاتون در مقابل ضربات و نفوذ مایعات و آب
– نگه داشتن روغن موتور در زمان خاموش بودن اتومبیل
– جمع کردن روغن داغ بازگشته از موتور و خنک کردن آن از راه تبادل گرمایی
جنس، ساختار و اجزای کارتر
مکان قرارگیری کارتر و جنس آن :
کارتر در پایین ترین قسمت موتور قرار گرفته می شود ، از ورقههای فولادی که پرس شده اند یا آلیاژهای ریخته گری شده آلومینیومی ساخته می شوند . مهمترین نکته در ساختار کارتر، تبادل گرمایی آن و مقاومت آن در مقابل ضربه و حرارت می باشد. برای پیشگیری از حرکت بیش از اندازه روغن درون کارتر و موج برداشتن آن ، فضای داخلی آن را به کمک صفحات فلزی عمودی شبکه بندی می کنند . این محفظه معمولا حالت دو تکه و ذوزنقه شکل داشته و بخش عمیق تر آن برای تجمع روغن استفاده می شود . قسمت بالایی و کمعمق هم به عنوان محفظه میل لنگ و شاتون این دو قطعه مهم را در خود جای داده است .
برای تخلیه روغن موتور و یا تعویض کردن آن، یک مجرا و پیچ مخصوص در زیر کارتر در نظر گرفته می شود کهاز طریق ان میتوان روغن را تخلیه کرد . فیلتر روغن هم از همین مجرا درون کارتر کار گذاشته شده است . به این صورت کارتر را میتوان یکی از اجزای سیستم روغن کاری یا روان کاری اتومبیل دانست . سینی اتصال کارتر ، بخشی لبه مانند در اطراف این محفظه کاسه شکل است که سوراخهای اتصال و محل پیچ و مهره شدن کارتر را در خود جای داده است و روی بلوک سیلندر به صورت مسطح و صاف نشسته . سینی کارتر نیز پوششی می باشد که زیر آن نصب شده تا مانع از برخورد این قطعه با جاده یا موانع روی آن شده باشد . چرا که کارتر به دلیل ساختار کاسهای شکل و گودش ، و با توجه به محل قرارگیری در معرض مستقیم چنین ضرباتی قرار دارد و هرگونه آسیب احتمالی را به بدنه این قطعه مهم ، باعث از دست رفتن روغن موتور خواهد شد .
همچنین شما میتوانید برای مشاهده و مطالععه سایر مقالات آموزشی ما به بخش ( اخبار و مقالات ) مراجعه کنید .